Bloggaren träffar doktorn

Hej Dr. Nils-Göran Areskoug (till höger i bild), MD PhD MBA, Associate Professor. Vem är du?

Jag har sedan 1979 forskat om föräldraalienation och är läkare, biträdande professor och docent.

Här vill jag bidra med ett antal länkar till information, forskning och publikationer om föräldraalienation som också kallas psykosocial alienationsmisshandel.

Jag har till två regeringar föreslagit ett nationellt kliniskt kompetenscenter för rehabilitering, forskning och information om psykosocial misshandel i form av föräldraalienation.
 
Till att börja med, min lägesartikel om policy i Sverige: Big Changes Needed In Nordic Family Policy. Project-Syndicate

Läs bloggen här
 
Min startsida "EUPASG" introducerar fenomenet föräldraalienation på svenska och ger mycket information. Den är en start på en föreslagen projektsamverkan inom EU:

https://sites.google.com/site/coleur/eupasg
 
Den internationella stiftelsen för forskning om Parental Alienation som jag och Lena Hellblom Sjögren varit med om att starta i USA har denna portalsida: 

http://pasg.info/
 

Kommentera gärna:

 • Nils-Göran Areskoug • 9 april 2016 22:17:55
  Som ett bidrag till problem- och kunskapsbaserad „policymaking“ har jag i en skrift diskuterat behovet av ett nationellt kliniskt kompetenscenter för forskning, prevention, rehabilitering och information till allmänheten. En kärnpunkt som tangeras är ansvaret för kompetensbrist och dess konsekvenser. Med fokus på den skadliga kombinationen av bristande utredningskompetens och stört föräldrabeteende fångas ett par policyrelevanta teman upp ur den internationella forskningen: Det gäller främst begrepp som „föräldraalienation“ (parental alienation) och alienationsmisshandel i gränslandet mot psykopati hos den alienerande föräldern. Presentationen ger en bakgrund till mina förslag om kompetenscentra till två regeringar (Persson och Reinfeldt). Mitt bidrag „Föräldraalienation och psykosocial barnmisshandel“ publicerades 2011 av Strömstad akademi i antologin Inre och Yttre Verklighet, i „Acta Academiae Stromstadiensis“ (AAS-1: sidorna 36-49), som även innehåller ett läsvärt kapitel om „Psykiatrins kris“ av Gunnar Windahl (sidorna 28-35), relevant för DSM-diagnosernas kunskapsstatus. Boken är tillgänglig online:

  http://www.stromstadakademi.se/AAS-1.pdf

  Rapporten „Parental alienation: A Swedish Perspective“ kom att sändas till WHO i Geneve på uppdrag av expertnätverket „Parental Alienation Study Group“ (www.pasg.info): Den är inkluderad i Institutional Repository (E-collection) vid Federala Tekniska Högskolan ETH i Zürich (Schweiz) som är ett centrum för tvärdisciplinär forskning:

  https://e-collection.library.ethz.ch/view/eth:48409

  En utförligare rapport om svenska förhållanden, „Childless Fathering in Sweden: A Case Study…” (125 sidor) ges i tre kapitel som Working Paper bland andra publikationer på publikationsplattformen ResearchGate (www.researchgate.net). Man söker på författare eller titel, eller direkt Online:

  https://www.researchgate.net/publication/291957431_Childless_Fathering_in_Sweden_A_Case_Study_of_Family_and_Parenting_in_the_Feminist_Welfare_State_Introducing_Science_in_Social_Study_and_Policy_Analysis

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

 • Nils Holst » Diskrimineringen i vårdnadstvister:  ”Hej! Jag önskar få kontakt med Leo Ngaosuvan, för att fråga om han vill granska ..”

 • PappaBarn » Politikerdebatt:  ”Vi har lite slarvigt skrivit "regeringspartier" i bloggen. Vi menar naturligtvis..”

 • PappaBarn » Politikerdebatt:  ”Hej Bo! Här kommer ett förtydligande när det gäller vilka politiska partier som..”

 • Nils-Göran Areskoug » Lena Hellblom, vilken härlig person du är!:  ”Med kunskap bekämpar vi fördomar: det gäller även fördomar mot pappor. Idag är d..”

 • Bo Sundbäck » Politikerdebatt:  ”Hade själv inte möjlighet att närvara pga hälsoskäl. Men; Var samtliga riksdagsp..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-